NOŻE DO KRAJALNIC CHLEBA
W swojej ofercie produkcyjnej posiadamy noże do krajalnic takich jak: Kalmayer (Kalmeijer), Heristal, VLB, MAHO, Agrenco, ABO, Kobra, JEREMY AKRA, WP HATON, WABAMA, DAUB, CHANMAG, Delta, JAC, Żnin, Rosen & Robert, MHS, ROXY, Ibonhardt, Lozamet, WILRO, Gabarro, MTS i inne na zamówienie
Dane techniczno-materiałowe noży do krajalnic:
- noże wykonujemy ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej, dzięki czemu uzyskaliśmy ATEST PZH nr Hż/069222/01 – dopuszczający je do kontaktu z żywnością;
- nasze noże posiadają 56-58 HRC i cechują się podwyższoną odpornością na ścieranie, dzięki indywidualnie ustalonym proporcjom składników stopowych, które składają się w zasadzie na nową stal o dużej zawartości chromu. Zastosowanie takiego materiału pozwoliło nam na uzyskanie bardzo dużej trwałości noży, wynoszącej od 100-140 tyś. skrojonego chleba do 1 ostrzenia;
- dalsze przedłużenie żywotności noża można uzyskać wykonując od 4 do 5 ostrzeń w naszym zakładzie;
- średnia żywotność naszych noży sprawdzona w wieloletniej praktyce wynosi od 0,6 -1,0 mln sztuk skrojonego chleba;
Identyfikacja noża do zamówienia:
- przez podanie nazwy producenta krajalnicy;
- podanie rodzaju mocowań noża w krajalnicy ( otwory, nity, naciągi śrubowe )
- podanie L-odlegości ( w milimetrach ) między środkami otworów, nitów lub zaczepów naciągów śrubowych)
- podanie średnicy ( fi Ø ) w milimetrach otworów zaczepowych noży
Poniżej na rysunku podano sposób wymiarowania i identyfikacji noża:
W poniższej tabeli podajemy podstawowy asortyment produkowanych przez naszą firmę noży. Nadmieniamy, iż wymiary różnią się nieco od oryginałów, gdyż zostały ustalone (jako nowe) przez naszą firmę - indywidualnie dla każdej krajalnicy, uwzględniając przy tym zużycie mechanizmów napinających. Zmiany te są chronione prawem autorskim od momentu ich ustalenia i ujawnienia.
Nazwa noża | Wymiary w osi otworów |
Szerokość 10 mm |
Szerokość 13 mm |
noże Kalmayer | L = 254 / ø 5,3 | TAK | TAK |
noże Heristal | L = 258 / ø 5,3 | TAK | TAK |
noże VLB | L = 258 / ø 5,3 | TAK | --- |
noże MAHO | L = 260 / ø 5,3 | TAK | TAK |
noże Agrenco | L = 285 / ø 5,3 | TAK | TAK |
noże ABO | L = 300 / ø 5,3 | TAK | TAK |
noże Kobra I | L = 310 / ø 5,3 | --- | TAK |
noże Kobra II | L = 290 / 2 x nit 3 | --- | TAK |
noże Kobra III | L = 290 / nit 3 / M 5 | --- | TAK |
noże JEREMY AKRA | L = 314 / ø 5,3 | --- | TAK |
noże WP HATON | L = 317 / ø 5,3 | --- | TAK |
noże WABAMA (automat) | L = 250 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże DAUB krzyżowy | L = 258 / 2 x nit 5 | TAK | --- |
noże DAUB automat | L = 297 / 2 x nit 5 | TAK | --- |
noże CHANMAG | L = 260 / 2 x nit 5 | TAK | --- |
noże Delta | L = 260 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże JAC 269 | L = 269 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże Żnin 270 | L = 270 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże Rosen & Robert | L = 270 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże JAC 271 | L = 271 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże WABAMA | L = 285 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże MHS | L = 285 / 2 x nit 3 | TAK | TAK |
noże ROXY I | L = 358 / 2 x nit 3 | --- | TAK |
noże ROXY II | L = 358 / nit 5 / M 5 | --- | TAK |
noże Ibonhardt | L = 358 / 2 x nit 5 | --- | TAK |
noże Lozamet | L = 262 / nit 5 / M 5 | TAK | --- |
noże WILRO | L = 318 / nit 5 / M 4 lub M 5 | --- | TAK |
noże Gabarro | L = 358 / M 5 / M 5 | --- | TAK |
noże MTS I | L = 245 / nit 3 / M 6 | TAK | --- |
noże MTS II | L = 260 / nit 3 / M 5 | TAK | --- |
noże MTS III | L = 295 / nit 3 / M 5 lub M6 | TAK | --- |
noże MTS IV | L = 350 / nit 3 / M 5 | TAK | --- |
Średnia trwałość naszych noży wynosi od 100 do 140 tyś. skrojonego chleba między ostrzeniami, a w przypadku noży, które można odwracać wydajność wzrasta dodatkowo o 50%. Podane wartości obliczono dla chleba 0,6 kg typu foremkowego i zależą również od zawartości różnych ziaren i sposobu wypieku.
Na specjalnie zamówienia produkujemy noże o innych długościach niż podane w tabeli. Są to noże nie standardowe i podlegają indywidualnej wycenie.
Ostrzenie noży - 2,70 zł + VAT / szt., dla noży o długości ponad 300mm - 3,00 zł + VAT / szt.
Do ostrzenia usługowego podchodzimy solidnie, przed ostrzeniem czyścimy noże, sortujemy i odrzucamy nie nadające się do ostrzenia (zwracamy), pozostałe dobre - pogłębiamy zęby i ostrzymy.
Czas oczekiwania na wykonanie usługi wnosi od 2 do 5 dni roboczych, z wyjątkiem okresów przedświątecznych, gdzie okres oczekiwania może być nawet 7 dni roboczych.
Towar wysyłamy za pobraniem - firmą kurierską FEDEX - 20 zł + VAT ( paczka do 25 kg ) . Faktura VAT w paczce.
Przy zamówieniach na noże niestandardowe (spoza wykazu) obowiązuje przedpłata.
Noże niestandardowe wg szczegółowych uzgodnień z klientem - NIE PODLEGAJĄ zwrotowi lub wymianie na inne.
Prosimy o dokładne precyzowanie zamówień.
noże do krajalnic